ביולוגיה

ביולוגיה

"המדע הוא הדבר האחד והיחיד, שעליו אני יודע שהוא נכס אנושי אוניברסלי" ישעיהו ליבוביץ

השנה האחרונה, הבהירה, יותר מהכל, שהביולוגיה הוא המקצוע הרלוונטי והמשמעותי ביותר בעת זו. מגפת הקורונה, המשפיעה על כל תחום בחיינו, מבהירה יותר מתמיד, עד כמה הביולוגיה, הוא תחום מסקרן, מורכב, חשוב ולפעמים גם מפתיע. 

אבל זה לא רק מגפת הקורונה. מבט קצר בעיתונות הכתובה והמשודרת מגלה, כי הביולוגיה "פולשת" לכל תחום בחיינו: התחממות גלובלית (מי לא שמע על גרטה?!), כלת פרס נובל, פרופסור עדה יונת ותרומתה לחקר הריבוזום והאנטיביוטיקה, סוגי חיסונים (mRNA, או נגיף מוחלש), בדיקת קורונה (אנטיגן, PCR), תזונה נכונה, הנדסה גנטית, ייצור תרופות, ספורט, צמחים ותרופות טבעיות, מבנה המוח ופסיכולוגיה, זיהוי פלילי וכמובן – רפואה.

הביולוגיה מהווה שער למדע, כלומר בסיס חשוב ללימודי המשך במקצועות כמו: רפואה, ביוכימיה, ביואינפורמטיקה, הנדסה ביו-רפואית, מחקר רפואי, רוקחות, וטרינריה, חקלאות, ביוטכנולוגיה, תקשורת, פסיכולוגיה, הנדסה גנטית, ספורט ועוד.

הלימודים במגמת הביולוגיה מתבצעים בדרכים מגוונות: ניסויים במעבדה, ביצוע עבודת מחקר, סיורים בטבע ובמעבדות אוניברסיטאיות, ניתוח מחקרים מדעיים, צפיה בסרטים ועוד.

לימודי הביולוגיה מקנים מיומנויות חשיבה גבוהות כגון: כלים לניתוח ופתרון בעיות, גמישות מחשבתית וראיה מערכתית. מיומנויות אלו מכשירות את התלמיד ללימודים אקדמאיים בהמשך דרכו.

תוכנית הלימודים בביולוגיה 5 יחידות לימוד: 

תוכנית עיונית 55%: התוכנית העיונית כוללת את הנושאים הבאים: ביולוגיה של גוף האדם, התא, אקולוגיה, הנדסה גנטית ומחקר מדעי עדכני. התלמידים נבחנים על הנושאים בסוף כיתה י"ב. 

תוכנית מעשית 45%: מעבדה – 15%. התנסות מעשית בניסויים במעבדה. התלמידים נבחנים בסוף כיתה י"ב.

עבודת החקר (ביוחקר) – 30%. עבודת מחקר וסיור לימודי. התלמידים בוחרים נושא, חוקרים אותו וכותבים עליו עבודה – עליה נבחנים בעל פה, בסוף כיתה י"א.

דרישות קבלה והכישורים הנדרשים:

80 במדעים. ציון 80 בהקבצה א' במתמטיקה, נכונות להשקעה ולמידה, ושליטה במיומנויות השפה העברית.