מסלולי מצוינות | מחוננים ונחשון

"מצוינות היא תהליך יחסי  של מיצוי גדל של הפוטנציאל הקיים באדם עצמו. מצוינות היא תהליך פנימי מתפתח שבכל רגע נתון יש לו ערך מוחלט. כלומר, מצוינות איננה בת השוואה, והיא תלויה אך ורק באדם עצמו ובפיתוחו האישי ללא גבול" (גונן, 1994).

תיכון "אוסטרובסקי" חרת על דגלו את מיצוי המצוינות, משמע כל תלמידה או תלמיד ישתמשו בידע, בכלים ובמיומנויות שנלמדים בכל שנותיהם בביה"ס כדי להשיג את דרגות החשיבה והיישום הגבוהות ביותר אליהן כל אחד ואחת מהם יכולים להגיע כדי להתמודד בתבונה ובצורה יצירתית עם אתגרים במצבים משתנים, חדשים ומורכבים.

בבית הספר קיימות שלוש כיתות נחשון ושלוש כיתות מחוננים, כיתה אחת בכל שכבה, שעבורן הערך "מצוינות" הוא מאבני היסוד המשמעותיות ביותר. אין הכוונה למיצוי היכולות בתחום האקדמי בלבד, אלא מיצוי המצוינות בתחום המנהיגות האישית, האחריות החברתית, הדוגמה והמופת ליישום הערכים המובילים ברמה האישית, הבית ספרית והקהילתית המוטלים על כל אחד ואחת מתלמידי.ות הכיתות הללו. אנו רואים בתלמידים ובתלמידות הלומדים בכיתות אלו יוזמים ומובילים חברתית בבית הספר ומחוץ לו. המטרה היא שבוגרות ובוגרי הכיתות הללו ייקחו חלק בבניית חברה ישראלית דמוקרטית ובהובלת נושאים אקדמיים, חברתיים וערכיים.

מחוננים – מסלול על-אזורי

" על פי הגדרתם של ​פרופ' רינה סובוטניק, מנהלת המרכז לפסיכולוגיה בחינוך באיגוד הפסיכולוגים האמריקני, פאולה אולסבסקי קוביליוס ופרנק וורל, מחוננות היא ביטוי של ביצועים או תפוקה ברמה הנמצאת באופן ברור בקצה העליון של הפיזור בתחום הכישרון, גם בהשוואה לפרטים מוצלחים בתחום. המחוננות מתפתחת כך שבשלבים הראשונים המשתנה העיקרי הוא הפוטנציאל. בשלבים הבאים המדד למחוננות הוא הישגים וכישרונות מפותחים במלואם. הצטיינות ובולטות הן הבסיס שעליו ניתנת תווית המחונן. משתנים רגשיים וחברתיים ממלאים תפקיד חיוני בביטוי המחוננות בכל שלב התפתחותי. משתנים קוגניטיביים, רגשיים וחברתיים ניתנים לעיצוב, ונדרש טיפוח מכוון שלהם.

ועדת ההיגוי לקידום החינוך למחוננים בישראל, שפעלה לצד אגף מצטיינים ומחוננים,… הוסיפה להגדרת המחוננות היבטים של רמת מוטיבציה, התמדה ויצירתיות שהיא מעל לחציון של השנתון (נבו, 2004), אך היבטים אלו עדיין אינם נבדקים כיום, אלא נצפים ומדווחים בעת שהילד משתתף בתוכניות הייחודיות. כיום משרד החינוך בוחן את הדרכים המיטביות לשילוב ממדים של יצירתיות בתהליך האיתור, ופועל גם לקידום איתור מחוננות הממוקדת בתחום הכישרון של הילד" (לקוח מאתר משרד החינוך, פורטל הורים).

בתיכון אוסטרובסקי יש שלוש כיתות מחוננים, אחת בכל שכבה. התלמידים והתלמידות הלומדים בכיתות אלו נבחרים לאחר שעברו את המבחן לאיתור תלמידים ותלמידות מחוננים שנערך על ידי אגף המחוננים והמצטיינים של משרד החינוך ולאחר ריאיון היכרות עם הצוות המקצועי. במסגרת הלימודים בכיתות הללו אנו עושים כל שביכולתנו כדי לתת מענה פדגוגי, רגשי וחברתי לצרכיהם המיוחדים של התלמידות והתלמידים המחוננים בתחומי דעת שונים במקצועות הנלמדים בבית הספר לצד העשרה אקדמית, חברתית וערכית (דוגמות להעשרה זו: ימי גיבוש תלת שכבתיים, ימי עיון באונ' ת"א, הצגות, סדנאות והרצאות בנושאים אקטואליים, חברתיים ועוד). בכיתות הללו יש תלמידים ותלמידות המשתתפים בתוכניות ייחודיות, כגון אלפא, אודיסיאה, אידיאה, ובאקדמיה בתיכון.

מאפייניהם הקוגניטיביים, הרגשיים והחברתיים של התלמידות והתלמידים המחוננים דורשים התאמה בשיטות ההוראה וההערכה , כלומר נדרש שילוב פדגוגיות המתאימות למחוננים במרבית המקצועות, למשל עבודות גמר, פעילות חקר, הוראה בינתחומית ועוד, לפיכך המורים המקצועיים המלמדים בכיתות אלו עוברים הכשרה במסלול התמקצעות להוראה בכיתות מחוננים.

אנו מצפים מתלמידים ומתלמידות בכיתות המחוננים שישכילו ליישם את התפיסה החינוכית הבית ספרית – פיתוח ומיצוי המצוינות ברמה האקדמית לצד עשייה ותרומה חברתית לביה"ס ולקהילה. עליהם להירתם לעשייה, ליוזמה ולקבלת אחריות אישית וקבוצתית. אנו רואים בקבוצת תלמידים זו עתודה מנהיגותית בחברה ישראלית דמוקרטית המהווה מודל לחיקוי בחברה בכלל, ובמערכת החינוך בפרט.

מסלול נחשון

תוכנית נחשון היא מיזם משותף של חטיבת תלפיות ופסגות במשרד הביטחון ושל הטכניון. החזון של מייסדיה הוא ש"בוגרי נחשון יהיו בעלי פוטנציאל מעולה למצוינות מקצועית במגוון כיווני התפתחות, הנסמכים על חשיבה מדעית, יכולות אישיות, בסיס ערכי מוצק ומחויבים לקיומה ולקידומה של מדינת ישראל כמדינה יהודית, דמוקרטית ומתקדמת על מנת להיות אזרחים תורמים ומובילים בעם, במדינה ובחברה". "כיתת אם אחודה ויום נחשון בשבוע: חלק משמעותי בתהליכי הפנמה של הכשרה וחינוך, ובמיוחד בקבוצות תלמידים חזקות, מבוסס על האינטראקציה השוטפת הכללית בין התלמידים. לקבוצת התלמידים מביא כל אחד ממגוון יכולותיו ועמדותיו בתחומים שונים. תהליך זה נוצר ביתר שאת בקבוצה הנמצאת זמן רב ביחד, הנותנת לחבריה מקום להתבטא ולפעול בחופשיות תוך קבלת משוב וביקורת בונה. לכן, מערכת השעות של כיתת נחשון נבנית כך שיום קבוע בשבוע מוקדש באופן מלא לפעילות הייחודית של התוכנית" (לקוח מאתר https://www.nachshon.education/).

בתיכון אוסטרובסקי יש שלוש כיתות נחשון, אחת בכל שכבה. התלמידים והתלמידות הלומדים בכיתות אלו נבחרים לאחר שנמצאו מתאימים מבחינת הישגיהם בלימודים, השכלה כללית רחבה, פעילויות התנדבות שנעשו בחטיבת הביניים וזיקתם ליוזמות ולפרויקטים חברתיים. בנוסף, תלמידות ותלמידים אלו נדרשים לעבור ריאיון אישי בנוכחות הצוות המקצועי (מחנך.ת הכיתה, רכז.ת שכבה, יועצת, רכז.ת מצוינות) וסדנה קבוצתית לבחינת כישוריהם האישיים והחברתיים, רמת המוטיבציה לתרום לחברה ולהוות מודל לחיקוי.

תלמידים ותלמידות המעוניינים להתקבל לכיתת נחשון צריכים לחשוב בצורה "נחשונית", משמע עליהם לענות על שאלות, כגון: אלו נושאים מעניינים אותי, ואיך אני רוצה לקדם אותם במסגרת אקדמית/ חברתית/ ערכית? מיהם השותפים שעמם אשתף פעולה: קבוצת השווים, מחנך/ת הכיתה, מורים מקצועיים, רכז/ת מצוינות, מקורות חיצוניים? עבודת צוות היא אחת המיומנויות הבסיסיות הנדרשות ללמידה פעילה בכיתות נחשון. האם את/ה מרגיש/ה שלמידה בשיטה זו מתאימה לך?

במסגרת תוכנית נחשון מתקיימות פעילויות בין כותלי ביה"ס ומחוץ לו, ובהן סיורים, סמינרים, הרצאות ופעילויות ייחודיות. מטרתן לאפשר לתלמידי כיתות נחשון ללמוד מפעילויות אלו וללמד אחרים, לתרום לסביבה ולהיתרם ממנה, ליישם את הנלמד בסביבה הקרובה והרחוקה: בביה"ס, בקהילה, בחברה הישראלית, ולהיות מחויב לה, לקחת אחריות אישית וקבוצתית על התהליך שעוברים במסגרת המסע בשלוש השנים הללו, להיות זה שיוביל בפעילויות מסוימות, ובאחרות- לדעת לשתף פעולה.

לתוכנית נחשון יש תפיסה חינוכית המתמקדת בלמידה רב תחומית, כשלהבנתה, ההתייחסות לתלמידים צריכה להיות בראייה הוליסטית המורכבת משלושת בסיסי הכוח של נחשון: השכלה, אישיות, ערכים. בסיסי כוח אלו מיושמים בשלושה נתיבים מרכזיים: רכישת ידע ותובנות, פיתוח מיומנויות הנדרשות לבוגרי נחשון במאה ה-21 ופיתוח מנהיגות, תוך יצירת הקשרים מתאימים ומשמעות של הנלמד בתחומי ביה"ס לבין היישום בעולם האמיתי.  בשלוש השנים בתיכון התלמידים מתקדמים בנתיבים הללו באופן ספירלי, הולך ומעמיק. בשונה ממרבית מקצועות הלימוד בבית-הספר הנלמדים בנפרד, תוכנית נחשון מאפשרת לתלמידים לקשור בין נושאים מגוונים לבין אפיקי חינוך שונים (למשל, ערכים והשכלה). 

מרבית תלמידי כיתות נחשון משיגים בתום שלוש שנות לימודיהם בבית הספר תעודת בגרות מדעית איכותית ( 5 יח"ל במתמטיקה ושני מקצועות הרחבה מתחום המדעים: תקשורת, פיסיקה, כימיה, ביולוגיה, מדעי המחשב). אנו רואים בקבוצת תלמידים זו עתודה מנהיגותית חברתית וערכית בחברה ישראלית דמוקרטית המהווה מודל לחיקוי בחברה בכלל, ובמערכת החינוך בפרט.